maxis broadband..

Smlm waktu lunch break aku pegi la ke Maxis Broadband dealer di Mines Shopping Centre. Skrg kan dah ada wireless broadband. Amat menyenangkan bg kawasan perumahan lama mcm rumah aku. Dipendekkan cite, aku nak mendapatkan satu wireless connection ke internet utk PC kat rumah aku nie.

Lepas tgk sume offer yg ada, aku berminat ngan Broadband Package Power yg pakai modem besar. Bkn yg pakai modem USB yg portable. Aku ada sbb yg tersendiri kenapa aku amik modem besar tu.

Balik keje…smpi je kat rumah dlm pkl 10mlm tanpa tukar baju, aku terus masuk bilik dan install modem kat PC aku. Teruja beb teruja hehe. Tapi…sumenyer hampa…psl aku tak dpt connect ke internet. PPP failed. Tu jer la error msg yg aku dpt.

Aku call la Maxis Broadband helpdesk (1-800-82-2000). Pas ikut step yg dia guide aku through phone (bende yg sama jugak aku buat sblm aku call helpdesk. Ikut script ke apa bebudak maxis helpdesk nie), masalah sama ttp berlaku. Tips yg last sekali budak helpdesk tu bgtau aku…pegi ke maxis centre dan tukar sim card baru (damn!!)

Maxis 3g interface

Maxis 3g interface

Maxis 3g interface

Maxis 3g interface

—————————————————————————–

Tghari tadi, aku pegi lar ke Maxis Centre kat KLCC tu utk tukar sim card. Mujur tak ramai org. Tak payah aku nak beratur.

Aku pass modem ngan sim card aku kat technician bertugas utk check. Lepas check, mmg confirm sim card yg aku dpt sblm nie ada problem. Mrk bg sim card baru dan activate kat situ jugak line sim card baru aku tu.

Biasak lar, smpi rumah mesti aku terus cuba kan hehe. Yaaaaa…kali nie baru boley connect ke internet.😀

3g Maxis interface

3g Maxis interface

2 Responses

  1. maxis nie ada bnyk package: yg aku pakai dulu power package. Package USB pun ada jugak. Tapi klau pakai package USB, signal tak cantik sgt bila indoor. Klau pakai outdoor ok skit.

    nak pakai percuma? hehehe, no such thing as free service. Sume berbayar. Harga & package boley tgk kat :-

    “http://www.maxis.com.my/personal/broadband/wireless_allplans.asp”

    Tapi sblm pakai maxis broadband, kene tau gak kawasan mana yg coverage agak low. Sbb tak sume tmpt signal maxis nie cantik. Contoh mcm kat kawasan setapak mmg signal cun. Tapi bila masuk gombak, signal dah mula slow. Tapi kat dalam maxis website, takkan tunjuk tmpt yg coverage low. Klau nak tau, kene tanyer kawan² yg penah pakai atau pinjam dari sapa² USB modem & try sendiri kat kawasan rumah

  2. eh . Tolong la ajarkan caranya . Pakai USB bley x? kene bayar x lau kita pakai broadband maxis percuma?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: