Beri laluan kepada pemandu cacat

Aku pegi keje naik moto dan berulang alik dari Cyberjaya ke Taman Melawati. Jln yg selalu aku amik utk ke tmpt keje adalah, Rumah aku → MRR2 → Besraya → Seri Kembangan → Cyberjaya. Bila balik, aku tetap amik jalan yg sama, Cyberjaya → Seri Kembangan → Besraya → MRR2Rumah aku.

Jumaat lepas sewaktu dlm perjalan balik dari Cyberjaya, lebih kurang dlm pkl 6.30 ptg. Masa tu aku baru smpi di Seri Kembangan. Semasa aku benti di traffic light berdepan dengan South City Plaza, aku terdengar satu dentuman yg agak kuat. Bila aku toleh ke belakang, aku tgk satu moto roda tiga utk org cacat berlanggar dengan proton waja. Pada mulanya aku agak marah ngan pemandu proton waja tu. Ye la, apa salahnyer bg jalan kat penunggang cacat tu. Kita yg sihat nie sepatutnya beri keutamaan kepada orang kurang upaya (OKU).

Pemandu proton waja tu turun dari kete dia. Tapi sebab takde apa² yg rosak. Cuma calar sedikit, pemandu waja tu takde lar amik apa² tindakan kat penunggang OKU tadi. Penunggang OKU tadi tu jln kedepan sedikit dan berhenti btul² sebelah moto aku. Aku pandang dan senyum saja kat dia. “Kesian….” ckp aku dlm hati.

Elok jer lampu traffic light bertukar hijau, penunggang OKU tu terus memecut laju. Mmg laju giler. Sume kete dia cilok. Sume ruang dia himpit. Zig-zag dia bawak moto tu. Patutlar accident tadi. Hampeh……dah OKU pun masih nak merempit😛

Disebabkan aku mmg tak sempat nak amik gambo, aku lukis lar utk gambarkan mcmana situasi pada masa tu:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: