My DIY close-up lense

Ada yg bertanya, mcmana rupa DIY close-up lense aku. Aku nak explain pun susah. Yg aku boley cite, aku attach magnifying glass nyer lense ke atas round hood. Bahan² dan cara membuat mmg sgt mudah.

So kat sini aku post bahan² dan cara membuatnya🙂

Bahan² yg diperlukan:

  1. Magnifying Glass. Bagus klau amik yg x6 atau x9. Jgn amik yg x2 sbb tak cantik sgt dia nyer hasil. Aku pakai yg x6. Pastu pastikan diameter lense 98mm. Jgn amik kecik sgt. Nanti tak muat lak nak letak atas round hood.
  2. Lense Round Hood. Jgn pakai Petal Hood sbb nanti mesti akan ada flare yg boley mencacatkan gambar.
  3. PVC tape. Utk lekatkan magnifying glass nyer lense kat atas round hood.

Cara membuat:

  1. Pecahkan frame sekeliling magnifying glass tu. Just amik lense saja.
  2. Amik lense magnifying glass tadi dan letak & lekat pakai PVC tape atas round hood.
  3. Attach round hood ke lense. Tapi hanya bagus jika pakai zoom lense. Klau pakai kit lense, mmg takde hasil.

Setting yg sedap nak guna bila pakai DIY close-up lense nie adalah:

  1. Apperture pastikan f20 – f26. Jgn lebih. Nanti bokeh hilang. Tapi bila apperture rendah, kene ada cahaya tambahan. Ada yg pakai led ring. Aku pakai speedlite jer.
  2. Pakai direct flash ngan EV 0.0. Jgn pakai +0.5 sbb terlalu terang & bokeh hilang. Dan jgn pakai -0.5 kebawah sbb nanti gelap sgt gambar. Setakat nie aku blm cuba lagi amik ngan pakai diffuser. Ingat nak try lak lepas nie.
  3. Lense paling best dipakai adalah zoom lense. Aku pakai zoom lense 90-300mm. Tapi biasanyer aku zoom tak lebih dari 270mm. Sbb bila lebih mesti jadi blur.

Hasilnyer:

cth hasil gambar:

Selamat mencuba😀 !!!!!!!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: