Bila ‘monyet’ menelefon

Marah btul aku bila angkat jer phone, tiba² kene tanyer soalan dlm nada yg agak kasar & tinggi. Tak boley ker bg salam dulu pastu tanyer soalan elok².

Cuba bayangkan lar klau korang kat tmpt aku, mesti rasa bengang jugak kan..

“Ringtone hp berbunyi”

Aku: Hello

Caller: Kat mana nie? (ngan nada agak keras)

Aku: Sorry, nak cari siapa yer?

Caller: Aku tanyer nie kat mana (meninggi suara)

Aku: (Apasal mamat nie??) Nie kat KL. Cari siapa yer?

Caller: ok!! (masih lagi meninggi suara)

Aku: (terpinga-pinga…ini mcm nyer org pun ada jugak ker?!)

Bkn sekali call. Tapi 6-7 kali jugak. Bila aku ckp yg lokasi di KL, dia ckp aku tipu lak. Aku mmg tertanyer-tanyer siapa sbnrnyer yg dia carik. Hati pun agak panas gak bila dpt pemanggil mcm tu. Klau aku ckp meninggi suara tu lain lar cite. Nie aku jawab ngan nada yg lembut. Lantaklar, org mcm tu mmg takde budi bahasa.

.

Bg aku, klau buat panggilan atau menerima panggilan, biar pun diri dalam mood yg tak elok, jaga adab bila bercakap.

.

Teringat lak aku kat cerita Seniman Bujang Lapok, dimana babak Sudin menegur pak guard:

Pak Guard: Nama saja orang Melayu, sikit adab pun tak tau. Panggil orang hoi, hoi, hoi. Saya ni apa? Batu kah? Kayu kah?
Sudin: Alamak, Benggali tu bahasakan kita lah,”.
Ramlee: Memang betul apa yang dia cakap, engkau tu mana ada bahasa, panggil orang hoi, hoi, hoi, bahasa menunjukkan bangsa tau ..

One Response

  1. Betul tue ucuk…sokong abg..nape tak upload gambo g Melaka bang..huhu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: