Sila ikut barisan

Peribahasa lama ada mengatakan:

“Melentur buluh biarlah dari rebungnya”

Aku setuju sgt ngan peribahasa tu. Klau kita nak mendidik budak kecik lebih² lagi anak kita sendiri, kita kene start didik dari umur muda. Tapi kene beringat dgn apa yg kita ajar; sbb klau baik yg kita ajar, baiklah jadinya. Klau jahat yg kita ajar, jahat pulak jadinya.

Hari nie lepas keje, aku bawak mak aku beli barang² yg nak digunakan utk kenduri arwah abah Jumaat nie. Mmg bnyk brg yg dibeli. Smpi penuh 2 troli.

Nak dijadikan cerita, waktu tu aku tgh beratur menunggu giliran utk timbang sayur-sayuran & bawang di kaunter timbang. Queue mmg tersangat panjang. Aku beratur lebih kurang 10minit, barulah tinggal 3 org di depan aku. Happy rasa psl dah dekat nak smpi giliran.

Tiba² dtg sebijik budak lelaki montel..zuppp…terus ke depan aku. Budak nie aku agak² umur ada la dlm 4 tahun. Pada mulanya aku malas nak tegur, lagipun budak kecik, mana nak faham sgt erti beratur  nie.

Budak….” kata aku dlm hati

Kemudian aku terdengar satu suara sumbang dari sebelah kanan aku:

Angah, takyah beratur, pegi je depan. Lambat nak beratur nie. Orang tak marah angah pun.

Berbulu aku dgr ayat mcm tu keluar dari mulut sorang dewasa yg dah akil baligh, waras & ada akal fikiran! Lebih² lagi dari seorang yang bergelar MAK! Aku tepuk perlahan bahu budak kecik tu.

Dik, tolong beratur ye. Pegi belakang balik!” aku kata pada budak kecik tu sambil buat muka serius hahahaha

Dgn muka takut mcm nak menangis + terkencing, budak kecik nie pun pegi ke belakang semula. Itupun dia cuma berganjak 2 org sbb mak dia suruh benti. Mak dia pandang daring jer kat aku. Tak puas hati la tu. Arghh..pedulik apa aku. Klau kau sendiri tak pedulik psl org lain, kenapa aku kene peduli psl kau?

Ntahlar..lain org lain pendapat. Maybe akan ada org kata aku nie tegas tak bertempat. Ngan budak kecik taknak mengalah. Well…aku takde apa² nak ckp utk counter balik, cuma apa yg aku boley katakan:

Tepuk dada, tanya iman🙂

One Response

  1. Haha sangat kurang ajar itu ibu!

    Saya pun pernah, tapi bukan mak dia suruhlah. Macam kat open house kadang2 mak dia leka berbual, then anak dia terkedek2 datang selamba ambil keropok dari pinggan nasi saya. Then saya sound, Haip. Letak balik. Letak! Siapa suruh ambil?

    Terus dia lari pergi nangis kat mak dia.

    Kita buat muka dono sudah. Hahaha.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: