epos error log

For english version, go to https://adi84.wordpress.com/tips-komputer/epos-error-log/

Pernah kene error mcm nie? Mesti frust giler kan. Berbulan-bulan malah bertahun tahun pakai laptop tak penah kene error . Hari nie on laptop, tiba² kuar error. Critical error lak tu.

Tgk jer gambar kat bawah nie. Mesti pening kepala tgk kan hehehe.

Ramai yg salah anggap epos bluescreen error nie dgn windows bluescreen error (BSOD).

Windows Bluescreen

Klau windows bluescreen, error maybe pada software atau hardware. Klau software bukanlah satu perkara besar. Tetapi klau melibatkan hardware, mmg terpaksa keluarkan duit untuk servis. Dan ada berbagai jenis hardware dalam sebijik laptop. Tetapi penyebab error boley ditentukan melalui error code yg di generate oleh windows.

Epos error log

Untuk error nie pulak, cuma ada 2 penyebab.

  1. BIOS corrupted
  2. Motherboard faulty

Solution yg ada cuma dengan update BIOS kepada newer version jika ada atau flash new BIOS yg sama version.

Mcmana nak cari BIOS? Kenelah pergi ke manufacturer website & download BIOS yg baru. Tetapi kene download BIOS  bootable CD version. Exe version takkan boley run sbb system tak dapat boot ke windows.

Tetapi kalau update BIOS pun tak boley selesaikan. Itu bermakna, motherboard kene ganti baru. Kos untuk menukar motherboard baru mmg tersangat mahal. Lebih berbaloi klau beli sebijik laptop baru.

One Response

  1. Kalo jd kt laptop sendiri..mau juling mata tgk no byk sgt hehe…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: