No more free downloads?

30 May 2011 satu arahan dikeluarkan oleh SKMM supaya ISP di Malaysia block file sharing website. Tujuan kenapa diblock; utk membenteras cetak rompak (physically or digitally)

Hari nie, 14 June 2011, arahan utk block website² berkenaan dikuatkuasakan. Bagi seorang peng-donlot tegar mcm aku, mmg terasa sgt². Hilang satu rutin harian😦

Bak kata pepatah org tua², dimana ada kemahuan, disitu ada jalan😉

Better aku kongsikan kat sini. Bagi sapa² yg nak bypass blockage yg dikenakan oleh ISP malaysia, silalah pakai google DNS atau openDNS.

Google DNS: 8.8.8.8 & 8.8.4.4

OpenDNS: 208.67.222.222 & 208.67.222.220

Kenapa bila pakai DNS nie boleh pulak download? Sbbnyer adalah:

DNS nie berfungsi mcm “buku-telefon” utk Internet. Caranya dgn menterjemah hostname kepada IP address.

ISP Malaysia dah set utk block terjemahan hostname website yg tertera di atas dari pihak mrk.

ISP block website pakai DNS null routing. So bila kita pakai DNS luar cthnya openDNS, DNS null routing yg di set pada ISP dah tak beri effect pada kita.

Mcmana nak set DNS?

Sekarang nie ada bermacam jenis Operating System yg digunakan. Mcm aku sendiri, pakai windows 7 & Linux Ubuntu. Disini aku akan tunjuk mcmana nak set DNS di windows 7.

** Click pada gambar utk paparan yg lebih besar**

1) Bukak Control Panel

2) Pilih Network & Sharing

3) Pilih Change Adapter Setting

4) Pilih adapter mana yg digunakan. Kemudian right-click & pilih properties (sbg contoh, aku pilih wireless adapter; sbb aku pakai wireless)

5) Pilih protocol -> TCP/IP ipv4 (Dlm windows 7 & vista ada 2 jenis iaitu ipv6 & ipv4. Dlm windows XP cuma ada TCP/IP sahaja)

6) Masukkan DNS (sebagai cth, aku pakai google DSN 8.8.8.8 & 8.8.4.4)

Lepas tu close saja dialog box & cuba lar donlot😉

p/s: thanks kepada uncle@azfar utk DNS tips. Leave a comment if this helps u🙂

2 Responses

  1. pki AT xkne block.

  2. satu lagi solution muncul..trimas2..
    aku jua pendonlod tegar…segala jenis solution yang wujud aku simpan..
    hehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: