Wireless LAN cannot detect for Acer Aspire 4530 after installed windows XP

Bg sesapa yg pakai notebook jenama ACER model ASPIRE 4530, pasti akan ada masalah bila tukar OS dari window vista ke windowXP. Pasti driver utk wireless LAN takkan dpt install.

Sekadar nak berkongsi. Notebook Acer Aspire 4530 memakai wireless LAN model Atheros AR928x. Bukannya Atheros AR5B91 seperti yg tertera pada spesifikasi notebook.

Nak donlot driver yg betul?? Click jer kat sini atau sini copy dan paste address nie kat browser.

http://www.atheros.cz/download.php?atheros=AR928X&system=1

@

http://www.mediafire.com/?cigvumkwh3z

**Installation driver adalah secara MANUAL.

10 Responses

  1. cmne kalo upgrde dr vista ke windows 7?mane nak dpt drive dia tu?

  2. pake driver pack solusion 2012 pak….

  3. maaf mas numpang tanya nich…
    gimana ya ngecheck motherboard rusak….
    ^___^

    • Pertama sekali, komputer atau notebook masih dapat power on?

      Jika boleh, ada beep sound?

      Jika ada beep sound, berapa kali beep ia berbunyi sebelum restart semula.

      Boleh rujuk disini: Beep sound code

      Troubleshooting boleh dibuat berdasarkan beep sound.

      Jika tidak dapat power on, perlu ada basic hardware troubleshooting untuk re-seat hardware seperti RAM, Video Card, HDD

  4. thanks brother,,,,untung dapat petunjuk nya di sini,,,

  5. Gan, tlg bantuannya..
    acer gw blue screen nih..
    kemarin di bawa ke toko komp bilangnya vganya trouble..
    ada pengaruh gak klo ganti vga..
    tengkyu

    • Boleh saya tahu? Apa operating system yang dipakai sekarang ya?
      Blue screen ada dua penyebab:
      1) Hardware
      2) Software
      Klau Akbar boleh provide saya apa error code blue screen, mungkin saya boleh bantu lihat apa masalahnya.
      Tidak perlu ganti vga sebab akan menggunakan wang. Better if we pin-point what is the main coz of the blue screen first before replacing any parts.

  6. Makasih kk dah kasih solusi atas problem yg sama gua hadapin…IZIN SEDOT YA KK!! mOGA2 BISA LAH NIH BERFUNGSI..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: